Kaj pa vam pomeni odgovornost?

Poznamo več vrst odgovornosti. Odgovornost do sebe, do družine, partnerja ali otroka, prijatelja, sočloveka in navsezadnje odgovornost do skupnosti, narave in lastne kulture. Vsak odgovornost čuti in razume drugače, zato smo vprašali tudi vas, kako pa vi razumete odgovornost. In vi ste nam odgovorili.

Bojana Ksela Rose, priljubljena slovenska blogerka, je o odgovornosti zapisala:

Z veseljem pozdravljam, da beseda odgovornost v sodobnem svetu spreminja svoj pomen. Kot starš bi rekla, da sem v življenskem obdobju, ko se precej ukvarjam s tem, kako vzgojiti odgovornega, srečnega in zdravega otroka. 

Če je nekoč pomenilo, da je treba otroku nuditi stvari, mu zagotoviti najboljše pogoje šolanja, z namenom da mu bo to zagotovilo blagostanje, srečo in zdravje, mu prenesti vzorce pridnosti, marljivosti, celo ubogljivosti, danes odgovorno vzgojo vidimo popolnoma drugače. 

Biti odgovoren starš v sodobnem svetu v prvi vrsti pomeni ozavestiti svoje vedenjske slabosti in jih ne prenašati na novo genarcijo. 

Pomeni opraviti z jezo, z zamerami, z razvajenostjo, z negativnimi čustvi vseh pasem, saj bo tako vedenje otroku v življenju prineslo enake težave, kot smo jih morali predelovati sami. Pomeni, da bo imel otrok zaradi njih slabe rezultate na področju zdravja, partnerstva in denarja. 

Ni genetika tista, ki sproži bolezen, pač pa leta negativnega obnašanja in kupičenja čustev v kombinaciji z genitiko, ki smo jo podedovali od svoji staršev. In začne se že zelo zgodaj, ko otrok raste v maminem trebuhu. Vsakič ko smo bile negativnih misli, je to občutil tudi otrok. Vsakič ko smo se razjezile, smo mu v zibko položile jezo, ki jo bo moral nekoč predelati. In vsakič, ko se tako obnašamo, otroku sporočamo, da ne znamo preko sebe, da smo si bolj pomembni, kot nam je pomemben on. 

In če se vrnem na začetek. Ne da naši starši niso imeli najboljših namenov, razlika je v tem, da niso imeli orodij, znanja in zavesti. Še pred 10-imi leti smo se ob besedi energija počutili tako neprijetno in negotovo, kot so se za časa Galilea počutili tisti, ki so mislili, da je zemlja ploščata;) Danes z besedo energija opletamo vsi, čeprav le redki razumejo naslednje: 

Lahko izgubimo stanovanje, avto, prihranke, a nihče nam ne more preprečiti, da postanemo boljša človek. In samo boljši človek lahko vzgoji boljšega otroka. Otroka, ki bo pozitiven, srečen, zdrav in posledično tudi uspešen. 

Če ni to najvrednejša odgovornost, ki jo imamo na voljo, potem ne vem kaj je? 

Tina Šteblaj, Strokovna sodelavka za področje aktuarstva in razvoja produktov, je o odgovornosti zapisala:

Odgovornost zame pomeni, da delujemo, tako kot čutimo in vemo, da je prav, čeprav to običajno ni najbolj enostavno.

Dober primer vidim v uporabi družbenih omrežij – z všečki in deljenjem vsebin nam družbena omrežja dajejo lažen občutek, da smo storili nekaj dobrega in odgovornega. Na Facebooku delimo objavo, da so oceani polni plastike, drugič delimo objavo o krutosti do živali, zraven pa stisnemo še »Pridem« na organiziranem protestu proti vladi. Ostane nam dober občutek, saj smo sedaj v svojih očeh in očeh drugih zaradi tega boljši ljudje, počutimo pa se prav uporniško in aktivistično. Ko pa gremo naslednjič v trgovino, se ne oziramo na vrsto in količino embalaže živil, ki jih kupujemo. Ko v restavraciji naročamo kosilo, ne pomislimo na krutost do živali, ker dunajski zrezek izgleda preveč slastno. Na protest pa na koncu nismo šli, ker mislimo, da en človek v množici tako ali tako ne naredi razlike. Živimo z občutkom, da smo glede stvari za katere nam je v resnici mar in na katere dejansko lahko vplivamo, že nekaj naredili, saj smo vendar na Facebooku opozorili vse svoje prijatelje na tematike, ki so nam pomembne. Ali vsi samo všečkamo in delimo objave, storimo pa nič? Čeprav nam družbena omrežja dajejo občutek vpliva na druge ljudi, lahko prevzamemo polno odgovornost samo za svoja lastna dejanja.

Odgovornost je, da živimo to, kar pridigamo in se v resničnem življenju za to tudi potrudimo. Biti odgovoren ni enostavno, saj je potrebno odpreti oči in se nehati slepiti, da bodo vso težko odgovorno delo za nas opravili drugi. Vendar je resnična odgovornost do sebe in drugih, čeprav je včasih težka in neprijetna, neprimerljivo boljši občutek, kot tisti, ki ga dobimo zgolj z uporabo družbenih omrežij.

In kaj so o odgovornosti odgovorili naši sledilci na Facebooku?

Odgovornost. Ko pomislim nanjo, mi pogled odnese v prihodnost. Kako bo? Kaj lahko storim danes za lepšo prihodnost? Planiranje in načrtovanje, ter potem tudi uresničitev zastavljenih ciljev, se mi zdi zelo odgovorno. Vsak bi moral biti odgovoren. Najprej zase, da bo lahko potem tudi za druge. 🙏

Darja
Zame je odgovornost to, da ce si nekaj zadanem , to tudi izpeljem in naredim👏

Marija
Odgovornost je zame, da skrbim za svoja otroka In druzino, da so veseli siti in ljubljeni

Natalija
Odgovornost je delati v skladu s človečostjo. Biti človek, spoštovati sebe in druge je naša glavna odgovornost.

Eva
Odgovornost zame pomeni, da stvari vzamem v svoje roke in jih poskušam narediti tako kot je potrebno in dobro zame in za okolico :-)

Ana
Z življenjskim zavarovanjem NLB Vita Odgovorna poskrbiš za svoje najbližje, če se ti pripeti najhujše. Sprejmi odgovorno odločitev in poskrbi za finančno varnost tistih, za katere živiš. Preveri ponudbo za mlade med 18. in 34. let tukaj.