Tritedenski izziv: Je navada res železna srajca?

Odgovornost! Ta resnično pride ne le z leti, temveč tudi z obveznostmi. Pri meni je prišla v obliki dveh malih, nebogljenih kepic, poroke ter hiše s hipoteko - in to v manj kot dveh letih.

Dokler sem bila pomembna le jaz, sem se tudi temu primerno obnašala, spala sem do kadar sem želela, služba je bila stvar, za katero me ni nikoli skrbelo, hodila naokrog takšna, da bi sama sebi na starih slikah pokrivala ledvice, si namesto večerje občasno privoščila kar bonbone... vse to se spremeni, ko moraš prevzeti odgovornost še za nekoga, ki postane ves tvoj svet.

Večkrat razmišljam, kako bi svojima otrokoma omogočila najboljše možno življenje in vedno pridem do istega zaključka: postaviti jima moram dober zgled! Prav zato sem se odločila, da opustim eno slabo navado, ki me spremlja že od otroštva. Kadim in pijem ne, imam pa drugo, morda celo hujšo odvisnost, beli sladkor, ki je dokazano izvor praznih kalorij (ne vsebuje vitaminov in mineralov), redi, povzroča karies in ima visok glikemični indeks (povišuje raven sladkorja v krvi), posledično pa telesu ne povzroča prav nobene koristi, le škodo. Ker pravijo, da potrebuješ vsaj 21 dni za prekinitev razvade, se je cela naša družina podala na tritedenski izziv brez sladkorja, ki ga bom delila tudi z vami, saj je v družbi vse lažje in upam, da s tem motiviram še koga, da se mi pri tem pridruži!

Iskreno, sem na začetku podcenjevala vseprisotnost sladkorja in naenkrat sem ga začela odkrivati vsepovsod, ne le v trgovini na oddelku s sladkarijami. Ko sem želela pripraviti Julijino najljubšo kašico, ko sem želela spiti svojo jutranjo kavo, nekaj na hitro prigrizniti... ne zdi se dosti, samo po nekaj gramov, ampak ko začneš te številke seštevati prideš na dnevni izkupiček, ki ti da misliti. Ne le, da na ta način zastrupljamo sebe, praktično ga položimo v zibko že našim otrokom! Jim res želimo dati takšno popotnico za življenje? Jaz sem se odločila drugače. Pa ti? “

 

lp, Lara

Skrb za zdravje Kredit